неділя, 5 квітня 2020 р.

Практична робота №9

Інструкційна картка для проведення практичного заняття №9

ДИСЦИПЛІНА: Навчальна практика з дисципліни Фінанси підприємств.
Тема : Фінансове планування на підприємстві
Мета: закріпити теоретичні знання студентів практичними навиками розрахунку планових показників діяльності підприємства, їх відображення в платіжному календарі та балансі доходів і витрат суб`єкта господарювання (фінансовому плані).
Завдання:
1. Спланувати виробничо-господарську діяльність підприємства на наступний 20__ рік:

Обладнання: інструктивна картка, лічильна техніка, розрахункові таблиці.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Розрахунок, прогнозного обсягу випуску продукції проводимо на прикладі промислового виробництва АТВТ "Нетішинхарчопром".
АТВТ "Нетішинхарчопром" займається виробництвом і реалізацією хлібобулочних виробів. Адміністрацією підприємства прийнято рішення про збільшення обсягів випуску основної продукції в 20__ році на 20,5% порівняно з 20__ роком. Підприємство володіє всіма необхідними виробничими засобами для забезпечення збільшення обсягів випуску.
Для поповненя оборотних коштів підприємство залучило залучило банківський кредит в сумі 150 000 грн. терміном на 12 місяців під 15% річних з щомісячною сплатою відсотків і погашенням основною суми боргу в кінці строку дії кредитної угоди і позику в розмірі 100 000 грн. терміном на 2 роки з щомісячним погашенням основної суми позики.
Основними видами продукції підприємства є:

  1. хліб "Подільський";
  2. хлібДарницький";
  3. батон "Козацький";
  4. батон звичайний.
Необхідно спланувати витрати підприємства на виготовлення всіх видів продукції і джерела покриття цих витрат.
Потрібно визначити витрати підприємства на оплату праці і розмір відрахувань єдиного соціального внеску на підставі даних про кількість працюючих на підприємстві (таблиця 1); розрахунок амортизаційних відрахувань (таблиця 2); розрахунок вартості послуг сторонніх організацій (таблиця 3).
Згідно технологічних стандартів виготовлення продукції провести калькуляцію собівартості виготовлення продукції (матеріальних затрат). Розрахунки записати в таблиці 4, 5, 6, 7, 8.
При цьому потрібно врахувати, що в 20__ році підприємство випустило продукції в таких обсягах, в тонах:
хліб "Подільський"
75,2
хліб "Дарницький"
58,7
батон "Козацький"
36,9
батон звичайний
47,3
Вартість виготовлення продукції інших видів склала 1203120 грн. Для потреб підприємства використовують такі види основних засобів:
обладнання пекарні — первісна вартість — 250000грн., введено в експлуатацію в І кв. 2018 року;
— 2 автомобілі ГАЗ—3110 — первісна вартість 1 автомобіля — 105000 грн., введено в експлуатацію в III кв. 2018 року;
  автомобіль ВАЗ—21113 — первісна вартість 68500грн., придбано в II кв. 2018 року;
 приміщення хлібзаводу — первісна вартість —: 1300000 грн., сума зносу  150000 грн.
Для випікання 1 тонни продукції потрібно 453 кВт електроенергії.
Вартість послуг зв"язку наданих підприємству в 20__ році склала — 12500 грн. (планується підвищення вартості послуг зв"язку з 1 квітня 20__ року на 15%).
Вартість інших послуг сторонніх організацій складе 85000 грн.
Потрібно врахувати, що держава регулює рентабельність виготовлення основних видів продукції і вона не може перевищувати 11,5% вартості виготовлення продукції (рентабельність виготовлення інших видів продукції — 20%)


Питання для перевірки знань
1.     Охарактеризуйте суть та основні завдання розроблення фінансової стратегії підприємства.
2.     Поясніть мету та основні завдання фінансового планування на підприємстві.
3.    Пояснити відмінність між поточним та оперативним фінансовими планами підприємства.
4.     Охарактеризувати основні методи розроблення фінансових планів.
5.    Які вихідні дані використовують для розроблення річного фінансового плану підприємства
6. Охарактеризуйте побудову оперативного фінансового плану на підприємствах.

Після виконання практичної роботи студенти повинні:
Знати: порядок розрахунку окремих статей фінансового плану підприємства.
Вміти: визначати доходи і витрати підприємства, відображати їх у фінансовому плані.


Завдання додому: Оформити щоденник та підготуватись до захисту робіт.

Немає коментарів:

Дописати коментар