субота, 4 квітня 2020 р.

Практична робота №3



Інструкційна картка для проведення практичного завдання № 3

ДИСЦИПЛІНА: Навчальна практика з фінансів підприємств.
ТЕМА: Фінансове забезпечення відтворення необоротних активів.
МЕТА: Закріпити теоретичні знання практичними навиками за розрахунками показників ефективності використання необоротних активів та провести аналіз методів розрахунку амортизації, визначити переваги методів амортизації та їх недоліки.
ЗАВДАННЯ:
  1. Розрахувати суму амортизації необоротних активів підприємства різними методами. Проаналізувати методи  амортизації. Вказати переваги та недоліки кожного методу.
  2. Обчислити показники показників ефективності використання необоротних активів.

ОБЛАДНАННЯ:
  1. Інструкційна картка
  2. Лічильна техніка
  3. Податковий кодекс України від 2 грудня 2010р. № 2755-VI стаття 144 – 146
  4. П(С)БО 7 «Основні засоби» від 27.04.2000р. №92
  5. Фінансова звітність підприємства


МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ

Для обрахунку амортизації основних засобів застосовують методи зображені в Таблиці 1.

До показників оцінки ефективності використання основних засобів відносять:

Вправа 1. На підприємстві використовується об’єкт ОЗ, первісна вартість якого 130 000 грн, а ліквідаційна вартість — 10 000 грн. Термін експлуатації об’єкта становить п’ять років.
На підставі вищенаведених даних визначити необхідні для нарахування амортизації показники за прямолінійним методом.
Вправа 2. На підприємстві використовується об’єкт ОЗ, первісна вартість якого 65 000 грн, а ліквідаційна вартість — 5 000 грн. Термін експлуатації об’єкта становить п’ять років. Цей об’єкт було придбано і він став придатним для корисного використання (введений в експлуатацію) у грудні 2016 р., відповідно нарахування його амортизації почалося з січня 2017 р. Розрахувати  суму амортизації за методом зменшення залишкової вартості (таблиця 2.) та  методом прискореного зменшення залишкової вартості (таблиця 3.)
Вправа 3. На підприємстві використовується об’єкт ОЗ, первісна вартість якого 65 000 грн, а ліквідаційна вартість — 5 000 грн. Термін експлуатації об’єкта становить п’ять років. Цей об’єкт було придбано і він став придатним для корисного використання (введений в експлуатацію) у листопаді 2017 р., відповідно нарахування його амортизації почалося з грудня 2017 р. Обчислити суму амортизації кумулятивним методом (таблиця 4.).
Вправа 4. На підприємстві використовується об’єкт ОЗ (верстат), первісна вартість якого 110 000 грн, а ліквідаційна вартість — 10 000 грн. Верстат розрахований на виготовлення 20 000 виробів. Цей об’єкт було придбано і він став придатним для корисного використання (введений в експлуатацію) 17.10.2017 р., відповідно нарахування його амортизації почалося з 18.10.2017 р. У жовтні 2017 р. на цьому верстаті було виготовлено 85 виробів, у листопаді 2017 р. — 180 виробів, грудні 2017 р. — 175 виробів. Обчислити суму амортизації виробничим методом (таблиця 5).
Вправа 5. Проаналізувати методи визначення суми амортизації. Вказати переваги та недоліки кожного методу.
Вправа 6. За даними фінансової звітності підприємства обчислити та проаналізувати показники ефективності використання основних засобів у Таблиці 6.

Питання для перевірки знань

  1. Пояснити склад і структуру необоротних активів.
  2. Розкрити поняття амортизації та особливості методів її нарахування.
  3. Дати характеристику показникам ефективності використання основних засобів.

Після виконання  студенти повинні:

Знати: згідно ПКУ об»єкти, що підлягають амортизації, класифікацію груп основних засобів та інших необоротних активів та їх мінімальні роки корисного використання, методи амортизації, інформаційну базу та механізм обрахунку показників ефективності використання необоротних активів.
Вміти: визначати суму амортизації різними методами та аналізувати їх, обчислювати показники ефективності використання необоротних активів.



Завдання додому: повторити тему «Оборотні кошти та їх організація на підприємстві»

Немає коментарів:

Дописати коментар